Nu mulţi ştiu că vanilia, pe lângă aroma senzaţională pe care o dă prăjiturilor, asigură o digestie uşoară, dar are și un efect analgezic asemănător aspirinei, calmând durerile de cap, de stomac sau pe cele reumatice. Specialiștii au trecut în revistă beneficiile folosirii vaniliei și au ajuns la concluzia că nu sunt deloc puține.
- Ajută la relaxare, calmare şi sedare. Dacă treci printr-o perioadă grea şi ai devenit anxios, masajul corpului cu ulei de vanilie te ajută să te relaxezi. Persoanele care suferă de depresie pot adăuga în apa de baie câteva picături de esenţă de vanilie.
- Are proprietăţi afrodisiace, descoperite de azteci. Mai ales în combinaţie cu ciocolata, care creşte endorfinele, proprietăţile sale sunt stimulante.
- Calmează durerile. Conţine eugenol şi cumarină, care au un efect analgezic asemănător aspirinei şi care sunt benefice în cazul durerilor de stomac, de cap, de muşchi şi al celor reumatice.
- Ajută la scăderea febrei. Este antibacteriană, previne infecţiile bucale şi durerile de dinţi. Uleiul de vanilie poate reduce febra şi inflamaţiile provocate de aceasta. Astfel, câteva bucăţi dintr-un baton de vanilie tăiate mărunt şi amestecate cu o cană de lapte cald, vor reduce febra.
Vanilia combate insomniile
- Are efecte antioxidante. Vanilina este un antioxidant puternic. Dozele folosite în alimente în alimente oferă o protecţie majoră împotriva oxidării proteinelor şi peroxidării lipidelor.
- Combate insomnia. Scăpaţi de chinul nopţilor nedormite parfumând camera cu esenţă de vanilie: o lumânare parfumată sau o cârpă pe care ai picurat câţiva stropi de esenţă.
- Neutralizează aciditatea. Vanilia face bine şi la stomac. Pune 1-2 picături de esenţă în apa de băut şi scapi de aciditate.